Lisboa - Porto - Santiago

Caminoen 2012

Camino Portugues

Lisboa - Porto - Santiago

Efter den store vandring i 2011 fra Sankt Jean Piet de Port til Santiago, som var på 800 km, fik jeg blod på tanden for at prøve endnu engang.
Denne gang blev det så på caminoen fra Lissabon til Santiago Jeg gik på nettet og fandt frem til en bog skrevet af englænderen John Brierley, som omfattede en god beskrivelse af turen. En tur på 700 km, igennem Portugal for at slutte i Spanien. Bogen var meget udførligt beskrevet med de anlagte stier, afstand til pensioner og herberge, samt steder hvor det var muligt at købe fornødenheder.

Min tur begyndte i maj måned, hvor jeg fløj til Lissabon, og tog derfra til den store Katedral, som lå ved floden Tejo, hvor jeg fik det første stempel i mit pas. Her på katedralen fandt jeg den første gule pil, som jeg mødte mange af, og som var min ledestjerne på turen til Santiago.
Det meste af den første dag gik, med at gå gennem Lissabon langs floden Tejo.

Afmærkningerne var lidt mangelfulde, så det endte derfor med, at den første dag blev på 44 km. Nå, men jeg blev indkvarteret godt, i byen Vilafranca de Xira, med lidt hjælp fra nogle venlige mennesker.
Den næste dag på min vandring, var der rigtig mange pilgrimme, som skulle gå til byen Fatima. Kirken i Fatima (Santissima Trindade kirke) har plads til 8600 mennesker. Jeg lod mig fortælle, at der skulle komme 25 000 til Fatima i den uge hvor jeg gik. Den årlige spektakulære religiøse optog i byen Fatima finder sted den 12 og 13. maj. Fatima er Portugals katolske center, som millioner af katolikker valfarter til hvert år.

Desværre måtte jeg opgive, da jeg kom til byen Tomar, efter at have gået 200 km. Min ryg ønskede mere hvile end jeg gav den. Så, desværre måtte jeg tage hjem. Det var hårdt, men man kan jo ikke vinde hver gang.
Men, jeg kunne ligesom ikke rigtig acceptere, at jeg ikke kunne gennemførte hele turen.
Det blev til mange tanker frem og tilbage, men, med en samtale med min læge, og med den besked, at der var lidt slidtage i min ryg og den ene hofte. (Det er nok alderen?) og med lidt medicin i tasken, var det forsvarligt at prøve igen.
Jeg tog af sted igen i september og nåede Santiago den 12. oktober efter 3 uger. Jeg skal dog være ærlig og erkende, at jeg måtte benytte mig af lidt medicinen et par gange, men jeg nåede mit mål.
Det var en anderledes vandring end den i Spanien. På vandringen fra Lissabon og til Porto, var det kun muligt at overnatte på pensioner og hoteller. Det betød dog ikke at det blev meget dyrere. Jeg fik en overnatning, lidt forskelligt, men mellem 15 og 25 euro. Må siges at være billigt. Efter Porto var der flere Herberger, hvor en overnatning kostede 5 euro, hvor man så, hvis man syntes man var blevet ekstra godt, kunne donere lidt mere.
Det er en stor oplevelse og en stor udfordring, at gå en sådan tur. Men, der er så mange indtryk og oplevelser undervejs, at man ikke rigtig mærker de mange kilometer, man tilbagelægger hver dag. Man møder virkelig megen venlighed undervejs. Byen Ponte Limo er en meget skøn by at komme til, men der var så mange skønne byer, at det ikke er muligt at nævne alle. Der var virkelige mange forskellige indtryk hver dag.
Bare det at komme gående til byen Porto, som ligger så smukt ved siden floden Douro, var en stor oplevelse. Byen ligger på både højt og lavt ned til floden.
Man finder en dejlig indre ro i sig selv på sådan en tur. De mange oplevelser er meget længe om bundfælde sig.
Det er enhver undt at gå en sådan tur.
Det er dog ikke nødvendigt, at tage hele den lange tur på en gang. Der er mange muligheder for at stå på og af undervejs.
Mit store ønske at få lov at gå en tur til næste år. En tur fra Santiago og til Finisterre, som er på omkring 120 kilometer.

Hilse Bruno Martlev